Klara Širovnik je izvedla Štromajerja

Novinarska debitantka leta 2019, Klara Širovnik, je izvedla Štromajerja. Tvit, v katerem se je pošalila, da ni bilo potresa (nanašajoč se na včerajšnji potres v Zagrebu), temveč je s postelje padel Janšev ego, je povzročil pravi pogrom nad mlado novinarko. Nanjo so se sistematično spravili desni mediji, če jim sploh lahko rečem mediji, nekateri desni politiki in desničarji na socialnih omrežjih oz. t.i. trolli s Trstenjakove. Zanimivo, da se Janez Janša, ki je bil tarča šale, (še) ni neposredno odzval na dogajanje – sicer je delil odzive svojih privržencev.

Dvojni standardi slovenske desnice

Janša morda ostaja tiho zaradi nedavnega tvita o tem, kako bi se moralo sprejemati šale. Najbrž to ni res in se bo kmalu oglasil, vseeno pa objavljam nedavni tvit, ki bi ga morali ponovno videti predvsem tisti, ki se sedaj zgražajo nad tvitom Širovnikove.

Očitni so dvojni standardi, ki jih imajo slovenski desničarji, natančneje Janševi sledilci in privrženci. Ko oni sovražno napadajo, zmerjajo, žalijo in se šalijo o vseh, ki “niso njihovi”, je to povsem primerno – tisti, ki se nad tem zgraža, pa je neumen, ker ne prenese šale oz. kritike. Sam ne podpiram zgražanja nad šalami, mnogokrat se levičarji tudi zgražajo nad stvarmi, ki tega niso vredne. Nekaj pa mora biti jasno -obsojanja vredno je tudi zgražanje desničarjev, ko se nekdo šali na njihov račun. Še ne dolgo nazaj se je Janša šalil, da se bo vtikal v uredniško politiko Dnevnika. Njegova izjava je bila tarča mnogih kritik z leve in sredine, sam pa sem bil eden izmed redkih ne janšistov, ki izjave nisem obsojal. Pri svojih stališčih ostajam, veljajo pa za vse! Menim, da je vsakršno zgražanja nad šalami neprimerno, izjema so šale, ki izražajo neposreden sovražni govor.

Tudi Janša sam je že bil avtor mnogih neokusnih šal

V prejšnjem odstavku sem že omenjal, a zdi se mi vredno ponovne omembe. Tudi Janša sam je že bil avtor mnogih neokusnih šal in izjav (npr. označevanje novinark za prostitutke, mafija, itd.).  Zanimivo in hkrati žalostno je, da ko sam sovražno napada druge, se o njih šali brez politične korektnosti, celo širi laži o njih, je vse v najlepšem redu. Ko pa se nekdo pošali o Janši, četudi na malce kontroverzen način, je največji kriminalec. Ponavljam – dvojni standardi.

Janša in njegovi privrženci ogrožajo svobodo govora

To, da novinar(ka) zaradi nepremišljenega tvita začne dobivati grožnje in je s strani določenih posameznikov razvrednoten(a) kot človek, ni normalno. Pravzaprav so pogromi nad Širovnikovo le vrh ledene gore, Janševi privrženci zadnje dni namreč sistematično napadajo vse novinarje, ki niso njihovi, in s tem resno ogrožajo svobodo govora. To se sliši še posebno ironično, če upoštevamo dejstvo, da je imel Janša dolgo časa za ozadje svojega twitter računa sliko, ki predstavlja kako naj bi SDS podpirala svobodo govora.

Je bila šala Širovnikove neprimerna za dan trenutek?

Šala je bila zares malce neprimerna, saj se je norčevala iz naravne katastrofe – ni pa bila sovražna in slabonamerna. Iskreno verjamem, da novinarska debitantka leta 2019 kot vsi ostali normali ljudje sočustvuje s prizadetimi v Zagrebu. Glede na to, da se je o potresu Širovnikova šalila še isti dan, kot se je zgodil, je bil tvit zares nepremišljen in malce neokusen – ni pa bil sovražen in vreden takega obsojanja!

Kontroverzen tvit je Širovnikova že umaknila, prav tako pa se je opravičila vsem, ki jih je potres dejansko prizadel. Menim, da je to dejanje spoštovanja vredno, saj se npr. Janša nikoli ni opravičil za svoje žaljive in sovražne izjave, ki so bile veliko hujše od obravnavane šale.