ZDA so umorile oz. izvedle atentat na Quasema Soleimanija

Začelo se je novo leto, celo novo desetletje, a kot kaže se nič ni izboljšalo. Ravno obratno, ZDA so na ukaz Donalda Trumpa izvedle atentat na eno najbolj priljubljenih oseb v Iranu. Quasem Soleimani je bil danes zjutraj ubit v zračnem napadu na letališče v Bagdadu (Irak). Umor Soleimanija ZDA opravičujejo, češ da je šlo za “preventivni ukrep”.

Soleimani, ki je bil eden od glavnih borcev proti ISIS-u ter vodja Iranske revolucionarne garde, naj bi – po navedbah ZDA – načrtoval napad na ZDA. Koliko resnice je v tej izjavi, bi se dalo razpravljati, a glede na dejanja ZDA v preteklosti, menim, da točno nič. Iran noče vojne z Ameriko, saj se zaveda uničujočih posledic. ZDA pa že nekaj časa izzivajo vojno, s katero bi se nekateri zopet okoristili, svet pa bi trpel. Kot kaže je zdaj Trump (zanj) končno na robu uspeha.

Vojna visi na nitki

Iran, po umoru ene najbolj pomembnih in priljubljenih oseb v državi, pričakovano pripravlja odgovor. Množice se že zbirajo na ulicah, vodstvo države pa napoveduje povračilne ukrepe. Kakšno je stanje v Iranu, lahko vidite na tej povezavi.

Upam, da nisem preveč pesimističen, a menim, da se bo svet zelo težko izognil tej vojni. ZDA jo želijo nekaj časa, Iran pa se ne bo kar predal, kot se je npr. Bolivija. Vojna bi seveda pomenila katastrofo za cel svet. Tudi najmočnejša država na Bližnjem vzhodu bi po krvavi vojni končala v popolnem razsulu, kar bi še povečalo destabilizacijo območja. Skoraj gotovo bi se znova povečala moč ekstremističnih terorističnih gibanj, sprožil bi se nov množičen begunski val, umrlo bi na milijone ljudi… lahko naštevam in naštevam. Žalostno pa je, da se mnogi ne zavedajo, da bi imela morebitna vojna hude posledice tudi za prebivalce ZDA. Iran je namreč močnejši od Afganistana, Libije, Iraka, itd. in vojna z njim bi terjala veliko žrtev na obeh straneh. Ljudje v ZDA bi trpeli – če malce dramatiziram, zgodila bi se totalna vojna, kot je nacist Göbbels naznanjal “Totalen krieg”. Proizvodnja bi bila podrejena vojni, mladi fantje bi po nepotrebnem izgubljali življenja, gospodarstvo bi trpelo…  Hmm, je to deja vu?

Elita v ZDA že dolgo želi vojno, ljudje ne

Že dolgo je jasno, da si elita v ZDA želi nove krvi in posledično drugih koristi. Kot so se okoriščali v preteklosti, predvsem s prodajo orožja nasprotujočim si stranem, bi se radi tudi zdaj. Iran je 4. država na svetu po količini nafte, to je dejstvo, pike pa povežite sami… Prekinitev jedrskega sporazuma in nenehne provokacije, ki so danes dosegle višek, naj bi bile le za lastno obrambo? Seveda… kdo jim sploh še verjame?

Najbrž le redki posamezniki. A težava je, ker se kljub temu da se večina problema zaveda, ne more veliko storiti. Potrebni bi bili množični protesti, ki bi eliti odvzeli moč ter preprečili katastrofalno vojno. Trenutno se po socialnih omrežjih širijo pozivi proti vojni, a za pravi učinek bi se moralo pacifistično gibanje iz virtualnega sveta preseliti tudi na ulice. Situacija na internetu mi daje nekaj optimizma in upanja, da se morda svet le uspe izogniti tej katastrofalni vojni.

Zagovorniki vojne postajajo protislovni, ironični in patetični

Čivk enega izmed glavnih vojnih zločincev zadnjih let, za katerega ne vem, ali je boljša reakcija smeh ali jok iz obupa:

Pompeo ni edini, ki trdi, da je Iran tisti, ki provocira. Tudi mnogi drugi vojni zločinci trdijo podobno. Seveda je Iran tisti, ki krši jedrski sporazum, potem ko je to storil Trump že mesece prej. Seveda je Iran tisti, ki provocira s razstrelitvijo ameriškega izvidniškega letala, potem ko je to nezakonito letelo po iranskem zračnem prostoru. Seveda je Iran agresiven in nevaren, medtem ko imajo ZDA obroč vojaških baz okoli njihove države. In seveda bo Iran agresiven in tisti, ki je začel vse skupaj, potem ko bo odgovoril na umor ene najvažnejših oseb v državi. Če bi Iran prvi odstopil od jedrskega sporazuma, če bi poslal svoje izvidniško letalo nad ozemlje ZDA, če bi nameščal vojaške baze okoli ZDA, ter če bi izvedel atentat npr. na Pompea, potem bi bile po tej logiki ZDA provokator in agresor?

Če Trump začne vojno z Iranom,..

Če Trump začne vojno z Iranom, ne bo več nekoliko bolj miroljuben predsednik kot je bil Obama, temveč lahko Obamo celo prehiti. Z negativnega vidika, seveda. Če je do zdaj začel manj vojn ter celo umaknil nekaj vojske iz Bližnjega vzhoda, današnje dogajanje kaže, da utegne v zadnjem letu svojega mandata prekiniti to tradicijo. Že zdaj je daleč od nedolžnega, a v primerjavi s preteklimi predsedniki, vseeno izgleda dobro. Če gredo ZDA v vojno z Iranom, bodo vsi, ki to podpirajo, postali vojni zločinci – obsojeni ali ne, to so in nekateri bodo.

Kaj bi morebitna vojna pomenila za Slovenijo?

Negativne posledice morebitne iraške vojne bi čutili tudi v Sloveniji. Morda ne tako močno, kot kje drugje, a čutili bi jih. Kot prvo, smo v NATO paktu, kar pomeni, da bi morali v Iran tudi slovenski vojaki. Kot drugo, vojna bi sprožila nov begunski val, morda še hujši, kot vsi prej. Kot tretje, vojna bi imela negativen učinek na svetovno gospodarstvo in ker rek “ko EU kihne, Slovenija zboli” na žalost drži, nam to ne bi koristilo. Skratka, tudi tisti, ki jih situacija v ZDA in na Bližnjem vzhodu ne briga ter se zanimajo le za svoje dobro, bi morali biti zaskrbljeni. Tisti pa, ki meni, da je možnost za samo vojno majhna, je zelo naiven.

Da povzamem, še enkrat poglejte dejstva: ZDA so danes izvedle atentat na drugo najpomembnejšo osebo v Iranu (takoj za Ajatolo), Iran pripravlja odgovor, tega pa bodo ZDA v veliki verjetnosti izkoristile kot povod za vojno.

Nič, ostane nam le optimizem in širjenje protivojnega sporočila po socialnih omrežjih. Upam na množične proteste po celem svetu.