Janševa sarkastična šala o vmešavanju v uredniško politiko Dnevnika je povzročila pravi škandal

Janez Janša je v pogovoru z novinarko Dnevnika izjavil:

Če se vi vmešavate v našo stranko, se bomo tudi mi v vašo uredniško politiko, saj smo v svobodni državi.

Izjava je sprožila pogrom nad Janezom Janšo. Nedesni mediji in levo ter sredinsko usmerjeni posamezniki v veliki večini odkrito obsojajo zgoraj navedeno izjavo. Očitajo mu, da se želi vmešavati v uredniško politiko Dnevnika, a pri tem pozabljajo, da je bila izjava očitno sarkastična in mišljena kot šala.

Da bo vaša predstava o izjavi bolj celostna, prilagam kontekst:

Meta Roglič: O čem bodo odločali organi stranke SDS v soboto?

Janez Janša: O vsem, kar bo potrebno.

Meta Roglič: Kaj imate na dnevnem redu?

Janez Janša: Uredniško politika Dnevnika.

Meta Roglič: Že zdaj?

Janez Janša: Če se vi vmešavate v našo stranko, se bomo tudi mi v vašo uredniško politiko, saj smo v svobodni državi.

Ker je bila izjava očitno zgolj šala, Janševim – sicer vselej zvestim – privržencem ni bilo težko stopiti v bran svojemu voditelju. Na twitterju se je kmalu po izbruhu afere oglasil tudi kar sam Janez Janša in – na svoj način – pojasnil, da je šlo le za šalo.

Menim, da je pogrom nad Janšo tokrat neupravičen in primerljiv s pogromom nad Štromajerjem

Menim, da je pogrom nad Janšo tokrat neupravičen in primerljiv s pogromom nad Štromajerjem. Znova namreč nekateri namenoma ali nenamenoma niso razumeli šale oz. so jo vzeli iz konteksta in iz nje napravili cel škandal.

Naša politika je polna hinavščine

Zanimivo pa mi zdi, da isti ljudje, ki so pljuvali po Štromajerju in izvedli celo peticijo za njegovo odstavitev, zdaj branijo Janšo. Oba sta namreč storila nekaj podobnega (šala vzeta iz konteksta). Najprej so desničarji napadali Štromajerja, medtem ko so ga levičarji in centristi branili, češ da je šlo le za šalo (za kar je tudi v resnici šlo). Zdaj pa isti desničarji branijo Janšo, medtem ko ga levičarji in centristi napadajo. Upam, da se ne lotijo celo kakšne kampanje za njegovo odstavitev…. Skratka, današnji umetno narejeni “škandal” je ponovno pokazal na hinavščino v naši politiki.

Kljub temu da se mi pogrom ne zdi upravičen, se mi ne zdi prav, da Janša ni želel izdati, o čem se bo odločalo v organih stranke SDS

Kljub temu da se mi pogrom ne zdi upravičen, se mi ne zdi prav, da Janša ni želel izdati, o čem se bo odločalo v organih stranke SDS. Ponavljam, ne zdi se mi prav, to pa ne pomeni, da bi morali Janšo zaradi tega tako napasti. Novinarka je poskušala na vsak način informacije izvleči na plano, stari maček Janša pa se ni dal in pogovor končal z zelo sarkastično izjavo. Menim, da informacije, o čem bodo odločali organi neke politike stranke, ne bi smele biti skrivnost. Seveda pa nihče ni zavezan to izdati javnosti…

Po razkritju o spornem financiranju medijev pod vplivom SDS nova afera res ni bila potrebna

Nekaj dni po odmevnem razkritju spornega financiranja medijev pod vplivom SDS nova afera res ni bila potrebna. Članek objavljen na platformi necenzurirano.si je ravno v javnosti odprl debato o pomembnem problemu, zdaj pa bo vsaj začasno pozornost preusmerjena v neumen in umetno narejen škandal, ki prave podlage nima in zaradi tega tudi ne bo storil nobene škode.

Dejansko se nedesni mediji preveč spravljajo na Janšo osebno, namesto da bi se osredotočili na posledice njegove politike

Janši gre očitati mnoge stvari, zato je takšno napadanje zaradi iz konteksta vzete izjave nespametno. Na sploh se mi zdi, da se mnogi centristi in levičarji preveč obremenjujejo z Janšo, namesto da bi se ukvarjali z dejansko politiko. V času politične nestabilnosti, ko želi Janša sestaviti desno vlado, bi lahko izpostavili vse negativne posledice obeh prejšnjih Janševih vlad, lahko bi tudi omenili kakšne posledice bi imela politika, ki jo zdaj zagovarja SDS… Ne, raje se obesijo na sporno izjavo, ki je bila – po vrhu vsega – vzeta iz konteksta.